Hyppää sisältöön

Compass Group kannustaa vastuullisuuteen

Kokousta vastuullisesti

Kokous- ja tapahtumajärjestäjällä on monia keinoja rakentaa tilaisuudesta mahdollisimman kestävä alkaen paikan ja palveluntarjoajan valinnasta. Compass Group haluaa olla aidosti vastuullinen kumppani ja tukea asiakasta tilaisuuden onnistuneessa järjestämisessä.

Kun puhumme vastuullisesta kokouksesta, ajatukset kääntyvät ensimmäisenä tarjoiluihin. Kasvispainotteisuus, sesonginmukaisuus ja kotimaisuus ovat kaikki kestäviä valintoja, mutta vastuullisuus tarkoittaa paljon muutakin. Kestävä kokous on myös esimerkiksi sosiaalista vastuullisuutta: mahdollisuutta kaikille osallistua, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

– Vastuullisuus lähtee jo palveluntuottajan valinnasta. Kokouksen ja muun tapahtuman järjestäjän kannattaa valita kumppani, joka on aidosti vastuullinen. Esimerkiksi hankintaketjun tulee olla kunnossa ruoan alkuperästä alkaen. Alkuperä tarkoittaa mitä suurimmassa määrin ympäristövaikutusten lisäksi myös esimerkiksi ihmisoikeusasioita kuten työoloja, lapsityövoiman estoa ja pakkotyön torjuntaa. Myös sekä työ- että tuoteturvallisuus on tärkeä osa vastuullisuutta, sanoo vastuullisuuspäällikkö Marketta Viljasaari Compass Groupilta.

Kokousjärjestäjät ovat yhä valveutuneempia. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto, UEF, on kerännyt vinkkejä oman organisaation kestävien kokousten ja tapahtumien järjestämiseen.

– Olemme hyödyntäneet omien tutkijoidemme osaamista sekä muita asiantuntijoita UEF:n linjausten taustaksi. Kestävyys ja vastuullisuus ovat meillä koko yliopistossa toimintamme keskeisiä strategiaan perustuvia periaatteita, joita haluamme edistää. Olemme yhteistyökumppaneidemme, kuten Compass Groupin, kanssa löytäneet hyvän tavan kehittää näitä meille kaikille tärkeitä asioita, kertoo Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen.

Järjestä vastuullisesti

Hybridikokoukset säästävät ympäristöä matkustamisen vähentyessä. Järjestäjän on kuitenkin tärkeätä tietää sekä lähi- että etäosallistujien määrä.

– Jos tiloja ja tarjoiluja varataan 60 hengelle ja paikan päälle tuleekin vain 30, syntyy ensinnäkin valtavasti ruokahävikkiä arvokkaista raaka-aineista. Liian iso tila vie myös enemmän energiaa, vaatii enemmän siivousta aineineen ja vie pahimmillaan mahdollisuuden joltakin toiselta ryhmältä varata tila. Ja kyllähän viime hetken peruutukset aiheuttavat järjestäjälle turhia kustannuksia, toteaa asiakkuuspäällikkö Hannele Pirhonen Compass Groupilta.

Nykyään materiaalit jaetaan yleensä sähköisesti, ja monella osallistujalla on mukana oma tietokone. Nimilapuissa ja muistiinpanovälineissä on mahdollista valita ympäristöystävälliset vaihtoehdot. Mikäli haluaa muistaa osallistujia lahjalla, kannattaa hankkia hyötylahja, jonka senkin hankintaketju tunnetaan ja on todettu vastuulliseksi. Erikoisruokavalioista huolehtiminen, mahdollisimman esteetön kokouspaikka ja kunnon ohjeet helpottavat osallistujan valmistautumista.

Pirhonen kertoo käytännön vinkkejä järjestäjälle:

– Hanavesi pulloveden sijaan, kauramaito kahvin ja teen kanssa, kestoastiat, tuoremehut kannussa, yksittäispakattujen tuotteiden välttäminen, valojen sammuttaminen lähtiessä… Kannattaa myös etukäteen miettiä, mitä tehdään jäljelle jääneille tarjoiluille. Pienistä asioista syntyy iso vaikutus.

Osallistu vastuullisesti

Vastuullinen kokousjärjestäjä tiedottaa paitsi ohjelmasta, tiloista, kestävistä matkustustavoista, myös tarjoilujen sisällöstä. Kun osallistujalle on selvää mitä, missä ja milloin, sen jälkeen on hänen vuoronsa toimia vastuullisesti.

– Saavu paikalle julkisilla tai kimppakyydillä. Esteen sattuessa peruuta osallistumisesi ajoissa, siten huolehdit omalta osaltasi ruokahävikin pienentämisestä, Viljasaari ohjeistaa. – Esimerkiksi kahvi on yksi suurimmista hävikin aiheuttajista, ja sen hiilijalanjälki on iso. Yksi kahvikuppi vie 140 litraa vettä!

Vastuullinen kokous syntyy järjestäjän, palveluntarjoajan ja osallistujan yhteistyöllä. Pidetään huolta ympäristöstämme ja toisistamme!

Lähde: (https://www.compass-group.fi/tietoa-meista/uutisarkisto/2023/kokoustavastuullisesti/, 29.3.2023)