Hyppää sisältöön
Vanha mustavalkokuva Tankarin majakkasaaresta. Kaksi miestä tarkkailee kivääreiden kanssa merelle ja yksi mies tarkkailee kaukoputkella. Kuva: K.H. Renlundin museo
Kuvaaja: K.H. Renlundin museo

Tietoa Kokkolasta

Kokkola on noin 47 000 asukkaan viehättävä merenrantakaupunki, jossa on aitoa vanhan merikaupungin tunnelmaa. Kuningas Kustaa II Adolf perusti kaupungin vuonna 1620. Anders Chydenius hankki kaupungille tapulioikeudet v.1765 käydä kauppaa ohi Tukholman. Silloin Kokkola oli kuuluisa laivoistaan ja niiden tervalasteista. Kaupankäyntiperinne jatkuu yhä ja on yksi peruste pitää kaupunki kansainvälisenä, kaksikielisenä, palvelualttiina ja omaleimaisena. Kokkola on Keski-Pohjanmaan maakuntakeskus.

Kokkola on myös kulttuurikaupunki, joka tarjoaa monipuolisia kulttuurielämyksiä ja laajan kirjon vuosittaisia tapahtumia. Kokkola on perinteisesti merenkulun ja kaupan kaupunki sekä moderni ja elinvoimainen maakuntakeskus.

Kokkolan vanhakaupunki Neristan sekä meri houkuttelevat vierailijoitaan luokseen sekä lukuisat vuosittaiset tapahtumat. Kokkola on myös tunnettu kokouskaupunki, joka tarjoaa monipuoliset ja toimivat kokouspalvelut keskellä Suomea.

Kokkolaan on helppo tulla!

Tiesitkö että… ?

1. Jackson Haines (1840-1875)

Musiikillisen nykytaitoluistelun isä amerikkalainen Jackson Haines on haudattu Kokkolan Marian hautausmaalle. Hänen kehittelemänsä rullaluistimetkin kuuluvat museomme helmiin. Jackson syntyi 1840 New Yorkissa, josta hän värikkäiden vaiheiden kautta ”eksyi” baletin ja taitoluistelun taiteenalalle yhdistellen baletin kiemuroita virtaviivaiseen taitoluisteluun. Vuosittain Kokkolassa järjestetään hänen nimeäänsä kantava taitoluistelukilpailu Jackson Haines Cup. Hän kuoli v. 1875 Kokkolassa.

2. Sotasaaliina englantilainen barkassi

Kokkolan keskustan lähellä sijaitsevasta Englanninpuistosta löytyy tiettävästi maailman ainoa Englannin kuninkaalliselta laivastolta vallattu nykyisin näyteillä oleva barkassi (maihinnousuvene). Kriminsodan Kokkolan Halkokarin taistelusta on kulunut 7.6.2014 tasan 160 vuotta. Kahdestasadasta englantilaisesta sotilaasta kaatui yhdeksän ja heidät kokkolaiset hautasivat Marian hautausmaalle. Vallattu maihinnousuvene asetettiin taistelukolhujensa kera.

3. Alkuna Fazerin Siniselle

Kokkolalainen kauppias K.H. Renlund takasi makeistehtailija Karl Fazerille käsirahan ensimmäisen konditoriansa perustamiseen. Tästä oli tuleva myös alku kaikkien suomalaisten tuntemalle Fazerin Siniselle.

4. All Weather Terminal

Kokkolassa sijaitsee Pohjoismaiden ensimmäinen joka sään terminaali – All Weather Terminal (AWT). Terminaali on 132 m pitkä ja 35 m korkea.

5. Samba el Gambo

Kokkolassa sijaitsee Suomen pohjoisin sambakoulu Samba el Gambo.

6. Englanninpuiston istutukset

Kokkolan Englanninpuistoon on istutettu jokaista Suomen luonnossa esiintyvää puulajia.

7. Purjehduspaviljonki Mustakari

Gamlakarleby Segelförening r.f. on Suomen neljänneksi vanhin purjehdusseura. Tämä suosittu kesäravintola toimii edelleen GSF:n tukikohtana. Mustakarin paviljonki rakennettiin vuonna 1908.

8. Kokkola ja kemia

Kokkola on merkittävä kemian osaamisen keskus. Täällä sijaitsee myös yksi Euroopan suurimmista litiumlöydöksistä. Kokkola Industrial Park – KIP on Pohjois-Euroopan suurin epäorgaanisen kemianteollisuuden keskittymä. Suurteollisuusalueella sijaitsee useita menestyviä teollisuus- ja palveluyrityksiä. Alue on merkittävä työllistäjä sekä edelläkävijä kiertotalouden toteuttamisessa.

9. Venetsialaisten vietto

Suomessa Venetsialaisten juhlinta on saanut alkunsa Kokkolanseudulta, jossa juhlinta juontaa juurensa aina yli 100 vuoden taakse. Näiden perinteiden kautta edelleenkin joka vuosi elokuun viimeisen lauantain viikonloppuna Kokkolanseudulla asukkaat juhlistavat kesän päättymistä mökeillään, huviloillaan ja omissa kodeissaan sytyttäen tulia, polttaen kokkoja, ampuen ilotulitteita, juhlien ystävien ja sukulaisten kanssa. Kaupungin järjestämän virallisen ohjelman sydän on Kauppatori.

10. Kokkola on yksi Suomen suurimmista maitopitäjistä

Kokkola on todellakin yksi Suomen suurimmista maitopitäjistä, eikä siis ihme jos ruokapöytäsi maito tuleekin juuri meiltä. Maitoa tuotettiin kiintiökaudella 2012/2013 yhteensä liki 52 miljoonaa litraa (51 801 191) kokkolalaisilla 216 tilalla. Tieto perustuu Tike:n tekemiin tilastoihin.