Hyppää sisältöön
Englanninpuistossa on Krimin sodassa vuonna 1854 englantilaisilta sotasaaliiksi saatu maihinnousuvene, joka on tiettävästi ainoa säilynyt, tyyppiään edustava englannin laivaston alus.

Halkokarin kahakka

Krimin sodan aikana Englannin laivasto tuhosi Pohjanmaan rannikkokaupunkien satama- ja varastoalueita sekä telakoita. Kokkolassa puolustauduttiin raatimies Anders Donnerin aloitteesta. Kesäkuussa 1854 käydyssä Halkokarin kahakassa englantilainen maihinnousuvene jäi kiinni vedessä olleeseen laivanhylkyyn ja joutui puolustajien haltuun.

Halkokarin kahakassa kaatui kaikkiaan 16 englannin laivaston miestä, haavoittuneita oli 19 kappaletta. Kuolleista 9 on haudattu Kokkolaan Marian hautausmaalle, loput päätyivät muiden maihinnousuveneiden mukana takaisin englantilaisten fregateille ja haudattiin laivakirurgi Edward Creen mukaan mereen Uudenkaarlepyyn edustalla.

Sotasaaliiksi saatu ja nykyisin Englanninpuistossa sijaitseva K.H. Renlundin museon kokoelmiin kuuluva maihinnousuvene on tiettävästi ainoa nykypäiviin säilynyt, tyyppiään edustava englannin laivaston alus. Kahakan muistomerkki (Björklund) paljastettiin syksyllä 1934 luonnonkauniille paikalle Halkokarin rantaan.

1800-luvun alussa laivat ankkuroivat Halkokarin ja Mustakarin länsipuolelle, jossa tavarat purettiin pieniin aluksiin ja veneisiin ranta-aittoihin kuljetettavaksi, kun ne ensin olivat läpäisseet tullikäsittelyn. Vuonna 1871 mainitaan Halkokarilla olleen jopa 14 tervamakasiinia. Halkokarilla sijaitsi Kokkolan satama, jossa oli kaksi isoa lastauslaituria ja makasiinien välissä kulkivat tervakadut.

Lue lisää barkassista