Hyppää sisältöön
Kaarlelan kotiseutumuseo edustaa paikallista 1800-luvun talonpoikaiskulttuuria. Kotiseutumuseon pihapiiriin astuessa voi aistia pysähtyneen 1800-luvun tunnelman.

Kaarlelan kotiseutumuseo

Kirkonmäen kaupunginosassa sijaitseva Kaarlelan kotiseutumuseo edustaa paikallista 1800-luvun talonpoikaiskulttuuria. Kotiseutumuseon pihapiirissä voi aistia pysähtyneen 1800-luvun tunnelman. Talli, paja, savusauna, riihi ja aitat henkivät talonpoikaiskulttuuria. Kaarlelan kotiseutumuseon alueeseen kuuluvat myös pikkutupa, nahanparkitsimo, karstatehdas ja näyttävä tuulimylly.

Kotiseutumuseolla on näyttelytiloja viereisen pappilan kivirakennuksessa, jonka rakennutti taloustieteilijä, valtiopäivämies ja kirkkoherra Anders Chydenius vuonna 1775. Itse pappila on rakennettu vuonna 1737 kirkkoherra Karl Gustav Weranderin toimesta ja on maamme ainoa säilynyt karoliininen pappilarakennus. Lähellä on myös Kaarlelan keskiaikainen kivikirkko, jonka vanhimmat osat ajoitetaan 1460-luvulle. 1700-luvun lopulla kirkko laajennettiin ristin muotoiseksi Anders Chydeniuksen johdolla. Hän seurasi isäänsä kirkkoherraksi vuodesta 1770 alkaen ja hoiti virkaa kuolemaansa saakka vuoteen 1803. Kaarlelan kirkko toimii heinäkuisin myös ns. tiekirkkona.

Kirkkopolku 4.

Avoinna 2023:

  • Kaarlelan kotiseutumuseo:
    21.6. – 6.8. ke-su klo 11-17 (ma, ti ja Juhannus suljettu). Ei sisäänpääsymaksua.
  • Kaarlelan kirkko:
    4.-28.7. ti-to klo 11-15, paikalla opas kertomassa kohteen historiasta.
  • Sisäänpääsy aikuisilta 5 €

Etäisyyksiä

  • 1,5 km Rautatieasema
  • 1,4 km Linja-autoasema
  • 2,0 km Kauppatori
Kirkonmäen Kotiseutumuseo sijaitsee Kokkolan Kirkonmäellä lähellä Kaarlelan keskiaikaista kivikirkkoa. Ohita upotettu kartta: Kirkonmäen Kotiseutumuseo sijaitsee Kokkolan Kirkonmäellä lähellä Kaarlelan keskiaikaista kivikirkkoa.