Hyppää sisältöön
Englanninpuistossa on Krimin sodassa vuonna 1854 englantilaisilta sotasaaliiksi saatu maihinnousuvene, joka on tiettävästi ainoa säilynyt, tyyppiään edustava englannin laivaston alus.

Englanninpuisto

Englanninpuisto sijaitsee aiemman tervatorin paikalla. Tervan suuren syttymisvaaran ja nopean maankohoamisen vuoksi laivanlastaus siirrettiin lähemmäksi merta. Puistossa on Krimin sodassa, Halkokarin taistelussa, vuonna 1854 englantilaisilta sotasaaliiksi saatu ja nykyisin K.H. Renlundin museon kokoelmiin kuuluva maihinnousuvene, joka on tiettävästi ainoa säilynyt, tyyppiään edustava englannin laivaston alus. Venehuone rakennettiin vuonna 1896 saadun lahjoituksen turvin ja puiston nimitys on vakiintunut tuon jälkeen Englanninpuistoksi. Halkokarin kahakassa kaatui kaikkiaan 16 englannin laivaston miestä, haavoittuneita oli 19 henkilöä. Kuolleista 9 on haudattu Kokkolaan Marian hautausmaalle, loput päätyivät muiden maihinnousuveneiden mukana takaisin englantilaisten fregateille ja haudattiin laivakirurgi Edward Creen mukaan mereen Uudenkaarlepyyn edustalla.

Venehuoneen lisäksi puistossa on lääkäri, runoilija Ernst Viktor Knapen patsas (Emil Cedercreutz 1938) ja veistos ”Maalla ja merellä” (Ukri Merikanto 1994). Kokkolan 400-vuotisjuhlana 2020 puisto sai Kokkolan perustajan kuningas Kustaa II Aadolfin patsaan. Kuvanveistäjä Ulla Haglund on veistänyt patsaan moottorisahalla.

Kohde kartalla.

Rahmin talo

Etäisyyksiä

  • 400 m Kauppatori
  • 2,1 km Halkokarin muistomerkki