Hyppää sisältöön
Lohtajan kotiseutumuseon pihassa on hieno puinen tuulimylly.

Lohtajan kotiseutumuseo

Lohtajan kotiseutumuseo sijaitsee Lohtajan kirkonmäellä. Kotiseutumuseossa on monipuolinen esinekokoelma, joka kattaa toista tuhatta paikalliseen historiaan liittyvää esinettä. Vanhimpien löytöjen arvioidaan olevan peräisin 1600-luvulta ja yksi erikoisimpia esineitä on eteisessä oleva uhriarkku.

Museomäen vanhin rakennus on hirsiaitta vuodelta 1698. Museopihassa on lisäksi niittylato, sauna, hirsiaitta, tuulimylly, torppa sekä ilmatorjuntatykki. Museoalueella voi tutustua myös punaiseen sotilastorppaan, joka kertoo omaa tarinaansa Kuninkaallisen Pohjanmaan rykmentin aikaisen ruotusotilaan ja hänen perheensä elämästä.

Kuvanveistäjä Risto Saalastin veistämä Rumpalipoika-patsas muistuttaa Ruotsin vallan aikaisesta ruotuväkijärjestelmästä. Museon pihassa oleva ankkuri on peräisin Mathilde-laivasta, joka haaksirikkoutui Lohtajan rannikolle lokakuussa 1869.

Lohtajan Kirkkotie. Puh. 040 7809 474. Avoinna kesäisin, aukioloajat tai puh. 040 7809 474.

Etäisyyksiä

  • 34 km Kokkolan kauppatori
Lohtajan kotiseutumuseo sijaitsee Kokkolan Lohtajalla n 40 km keskustasta. Ohita upotettu kartta: Lohtajan kotiseutumuseo sijaitsee Kokkolan Lohtajalla n 40 km keskustasta.