Hyppää sisältöön

Tankarin kirkko

Kalastajakylän kalliolla seisoo vuonna 1754 rakennettu Tankarin kirkko. Kirkko rakennettiin, ettei kalastajien tarvitsisi joka sunnuntai kulkea lähes 20 km matkaa mantereelle Kaarlelan kirkkoon pakolliseen jumalanpalvelukseen. Pieni kirkko on ulkomitoiltaan ainoastaan 8,2 x 6,25 m ja valkoista ristiään lukuun ottamatta se muistuttaa ulkoapäin vaatimatonta kalastajamajaa. Kirkko sijaitsi aiemmin saaren korkeimmalla kohdalla mutta siirrettiin majakan rakentamisen myötä nykyiselle paikalleen 1800-luvun lopulla.

Jokaisella kirkonmiehellä oli oma istumapaikkansa, ja he kaiversivat penkkeihin omat puumerkkinsä. Jumalanpalveluksista vastasi apupappi. Tästä hän sai vuotuisena korvauksena 10-12 puolikastynnyrillistä silakkaa. Ellei pappi päässyt tulemaan, oli satamavoudin pidettävä rukous ja luettava päivän saarnateksti.

Kauniisti säilynyt puukirkko on tunnelmallinen käyntikohde. Kirkko on Kokkolan seurakuntayhtymän omistuksessa. Kirkossa voidaan järjestää kesäisin jumalanpalveluksia, suorittaa avioliittoon vihkimisiä sekä muita tilan luonteeseen sopivia tilaisuuksia. Kirkon varauskalenterista ja opastuksista huolehtii Visit Kokkola.

Etäisyyksiä

  • 60 m Tankar Café
  • 100 m Venesatama
  • 340 m Tankar Inn