Hyppää sisältöön

Esteettömyys saarella ja laivalla

Esteettömyys on vastuullisuuden rinnalla merkittäviä seikkoja, joita pyritään myös majakkasaarella vaalimaan. Toiminnallamme ja ohjeilla pyrimme osallistamaan kävijän mukaan vastuulliseen liikkumiseen saaressa ottaen samalla huomioon mahdollisimman hyvin myös esteettömän liikkumisen mahdollisuudet saarella ja sen kohteissa.

Tälle sivulle on kirjattu Tankar majakkasaarta ja sinne kuljettavan yhteysaluksen M/S Jennyn toimintoihin liittyviä esteettömyyskohtia, joista toivomme olevan hyötyä oman matkasi suunnittelussa.

Mikäli jokin seikka jää kuitenkin askarruttamaan, ole myyntipalveluumme yhteydessä, autamme asiassa eteenpäin.

M/S Jenny

 • M/S Jenny lähtösatama sijaitsee Kokkolan Meripuistossa n 2,5km kaupungin keskustasta. Meripuiston alueella on useampia paikoitusalueita, joista yksi sijaitsee M/S Jennyn lähtösatamassa. Paikoitus on maksutonta. Lähtösatamassa sijaitsee myös WC-tilat, joista yksi on osoitettu  liikuntaesteisille.

 • Suosittelemme oman avustajan ottamista mukaan alukselle ja saareen. Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee aina maksutta matkalle, kun kortissa on A-merkintä.

 • Laivaan astutaan ns. lankonkia pitkin maihinnousuportista. Maihinnousuportissa on kaksi ovea ja molemmat avattuna leveyttä on 199 cm. Normaalisti vain toinen ovista on avoinna lankonkia varten. Itse metallista valmistetun lankongin leveys on 79 cm ja pituutta 300 cm. Lankongin molempiin päihin on saatavilla korokeluiskat esim. pyörätuolilla liikkumista varten. Lankongin jyrkkyys vaihtelee meriveden korkeuden mukaan, mutta yleisesti se on noin 12 astetta. Lankongissa on molemmin puolin kaiteet, jotka tarvittaessa antavat tukea liikkumiseen. Lisäksi lankongin pinnassa on ns. karkeaa kuramattoa vähentämässä liukastumisen vaaraa.

  Laivalla on kolme kansitasoa; laivaan astumiseen tarkoitettu maihinnousukansi, sen alapuolella sijaitseva ravintolakansi sekä ylimpänä aurinkokansi. Pääkannelta laskeutuvat portaat ravintolakannelle. Porrasaskelmia portaissa on 13 kpl. Portaiden leveys on 100 cm, kaltevuus 50 astetta, sekä porrasaskelman ulkonema 14,5 cm. Portaita ennen kuljetaan pääkannelta porraskäytävään 9,5 cm korkean kynnyksen ylitse. Itse liukuovellinen oviaukko kynnyksen kohdalla on 100 cm.

  Jyrkkien portaiden vuoksi pyörätuolilla tai isommalla apuvälineellä portaissa kulkeminen on haastavaa ja siksi suosittelemme matkustamista pääkannella (maihinnousukansi). Samoin aurinkokannelle johtaa jyrkät ja kapeat portaat. Pyörätuolilla liikkuessasi parhaiten pääset laivalla katetulle pääkannelle.

 • Pääkannella porraskäytävällä sijaitsevat myös aluksen kolme Wc-tilaa. Ulkokannelta porraskäytävään tultaessa ensimmäisenä on Ladies wc, jonka oviaukko on 75 cm. Seuraavana on unisex-käyttöön tarkoitettu wc, jossa oviaukko on 65 cm leveä. Kolmas ja lähimpänä komentosiltaa on Gentleman wc, jonka  oviaukko on 65 cm leveä. Jokaisen wc:n oven kohdalla on 13 cm kynnys.

 • 34-paikkaiselle aurinkokannelle noustaan maihinnousukannelta, mutta jyrkkiä (74 astetta) ja kapeita (56 cm) portaita pitkin on haastavaa kavuta. Portaita on yhteensä 11 kpl. Portaissa on kaiteet molemmin puolin ja portaat kulkevat kattoaukon läpi aurinkokannelle.

 • Ravintolakannella sijaitsee 72 paikkainen kahvila-ravintolatilamme. Tilassa on vakiona 8 kpl 6-hengen pöytää sekä 6 kpl 4-hengen pöytää.  Tilasta löytyy myös syöttötuoli perheen pienimmälle. Ravintolatila sijaitsee aivan vesirajan tuntumassa ja tilasta avautuvat näkymät useiden ikkunoiden kautta merelle. Pöydät tuolineen on sijoiteltuina tilan laitoihin jolloin keskelle jää riittävä vapaa kulkutila. Kyseistä vapaata tilaa käytetään myös ryhmävarauksissa buffet-tarjoilupöytänä, mutta tästä huolimatta tilaa liikkumiseen buffet-pöydän ja pöytien väliin jää.

Tankar

 • Majakkasaari Tankarin satamassa on kiinteä lankonki. Leveyttä lankongilla on 113cm ja kaltevuutta 13 astetta. Lankongissa on ylätasanne heti laivasta astumisen jälkeen. Tasanteelta lähtee 7,50 m pitkä laskeutuminen itse laiturille. Lankongin pinta on rakennettu teräsritilästä ja siinä on molemmin puolin kaiteet. Itse laiturissa ei ole kaiteita.

  Satamasta johtaa 102 cm leveät pitkospuut aina Café Tankarin terassille saakka. Pyörätuolilla pääsee saarella liikkumaan leveitä pitkospuita kahvilan läheisyyteen, kirkon ovelle, museokohteiden luo sekä jopa majakalle asti loppupätkän ollessa kovettunutta maaperää.

 • Saarella liikkuminen tapahtuu myös pitkospuita hyödyntäen. Pitkospuiden leveydet vaihtelevat alkaen 102cm ylöspäin. Kahvilan ympäristössä pitkospuut ovat leveimmillään.

  Luontopolut ja etäisyyksiä

  • pitkospuita pitkin vierasmajaan 45 m
  • pitkospuita pitkin satamasta Tankar Café:n 50 m
  • pitkospuita pitkin Hylkeenpyyntimuseoon 70 m
  • pitkospuita pääsee kirkkoon, satamasta matkaa 115 m
  • etäisyys laivalta Tankar Inniin 300 m
  • etäisyys laivalta Majakkamestarin taloon n. 340 m
  • etäisyys laivalta majakalle 400 m
  • etäisyys laivalta Lintutornille 435 m
  • luontopolku satamasta lintutornin kautta kirkkoon n. 800 m
  • luontopolku pisin kierros n. 1,2 km (kiertämiseen varattava väh. 35 min aikaa)
 • Saaren kahvila toimii suosittuna keskuksena saaressa olijoille. Kahvila toimii vanhassa hirsirakennuksessa, jonka sisälle johtava oviaukko on 99 cm leveä, oviaukossa on 5 cm kynnys. Sisään mentäessä on vielä 81 cm oviaukko ennen kahvilaa. Ulkopuolen terassilta johtaa kahvilaan vielä toinenkin ovi, joka on 81 cm leveä ja oviaukon kohdalla on 12 cm korkea kynnys. Kahvilaan pääovelle johtaa 90cm leveä luiska 8 asteen kaltevuudella.

 • Saaren kirkkoon johtaa 102cm leveät pitkospuut, joissa on n. 3 cm korkea suojareunus pitkospuiden reunoissa. Itse kirkkoon kuljetaan puuportaiden kautta. Porrasaskelmia on kaksi ja askelmakorkeus on 13 cm. Oviaukko on 106cm leveä ja siinä on 20 cm kynnys. Kirkon sisällä on 110 cm leveä keskikäytävä, jonka molemmin puolin on istumapaikkoja vanhoissa puisissa kirkkopenkeissä. Kirkkopenkkeihin istumaan päästäkseen täytyy huomioida käytävän puolella oleva n 31 cm korkea kynnys. Kynnys on jokaisen kirkkopenkin kohdalla.

  Istumapaikkoja kirkossa on noin 80 hengelle, tällöin penkeissä istutaan tiiviisti.

  • 15 kpl x penkkirivi (n. 4 henk. per rivi)
  • 3 kpl x sivurivi alttarin sivulla
  • 2 kpl takapenkkirivit (ahtaammat istua)
 • Satama-alueen ulkokäymälöille johtaa 91 cm leveät pitkospuut. Käymälät sijaitsevat katoksen alla, näistä 3 kpl on ns. unisex ulkokäymälöitä eli niitä ei ole rajattu sukupuolen mukaan. Lisäksi tarjolla on 1 kpl esteetön ulkokäymälä, jonka oviaukko on 84,5 cm ja josta löytyy myös käsituki. Esteettömään käymälään johtaa 30cm pitkä luiska jossa 24 asteen nousukulma. Näiden lisäksi katoksesta löytyy myös pisuaari.

 • Jätteiden lajittelulle on oma katoksensa satama-alueella laiturista katsottuna vasemmalla. Jätekatoksen yhteydessä sijaitsevat myös sataman ulkokäymälät. Jätekatokseen ja ulkokäymälöihin johtaa 91 cm pitkospuut. Jätepisteeseen johtava avoin oviaukko on 115 cm leveä.

  Kierrätettävät materiaalit:

  • metalli
  • muovi
  • lasi
  • paristot
  • jäteastia biojätteelle
  • jäteastia energiajätteelle
 • Saaren toinen jätteiden keräyspiste sijaitsee noin 50 m venehuoneelta, venelaitureiden läheisyydessä. Tältä keräyspisteeltä löytyy myös saaren  defibrillaattori.

  Kierrätettävät materiaalit:

  • lasi
  • paristot
  • jäteastia biojätteelle
  • jäteastia energiajätteelle
 • Tankar Inn pääsisäänkäynti sijaitsee keskellä julkisivua, ovesta pääseminen vaatii pääsykoodin, kuten myös rakennuksen sisällä sijaitsevat avainsäilöt. Erillisillä koodeilla asiakas saa huoneensa avaimen avainsäilöistä. Pääsisäänkäyntiin johtaa luiska ja sisäänkäyntioven leveys on 135 cm.

  Keittiöön johtava oviaukko on 90 cm leveä. Keittiössä on reilun kokoinen laskutila ruoanvalmistukseen. Tason laskutilan korkeus on 85 cm. Keittiötilassa on 20-25 paikkaa. Huomioithan käyttöveteen liittyvät ohjeistukset. Keittiössä on roskien lajittelua varten jäteastiat syvennyksessä (28 cm x 82,5 cm).

  Huoneet

  Tankar Inn´n huoneiden oviin kuuluvat avaimet löytyvät avainsäilöistä, jotka sijaitsevat keittiöön johtavan käytävän varrella. Avainsäilö aukeaa jokaiseen huoneeseen kuuluvalla erillisellä avainkoodilla.

  Huoneiden oviaukkojen leveys on 80 cm, normaali 3 cm kynnys. Huoneessa olevien sänkyjen välissä on tilaa 85 cm, joten tarvittaessa siihen voidaan sijoittaa lisäpatja.

  Wc-tilat ja sauna

  Tankar Inn´n wc:t ja sauna sijaitsevat rakennuksen pitkän käytävän varrella. Saunan vieressä olevan wc:n oviaukko on 80 cm, aukossa on 2 cm kynnys. Wc-tilassa on allastaso 74 cm korkeudella, sekä 1 kpl Wc jossa oviaukko 62 cm sekä 1 kpl WC-istuimia avoimessa tilassa. Wc-tilan oven saa lukittua. Wc-istuinten istumakorkeus on 47 cm.  Wc-tilassa löytyvät myös potta. Käytävän varrella olevan toisen Wc-tilan oviaukko on 70,5 cm leveä, kynnys 2 cm. Kyseisessä Wc:ssä on wc-istuin ja suihkutila. Suihkutilaan on 70 cm aukko. Suihkutila on eristetty wc-tilasta avoimella suihkuseinällä.

  Saunatilaan johtava oviaukko on 80 cm leveä, kynnys 2 cm. Oven takana on pukuhuone, josta pesuhuoneeseen on 79 levyinen oviaukko. Saunaan johtava ovi on 60 cm leveä. Saunaan mahtuu lauteille kerrallaan 5-6 henkilöä.

  Torni huone

  Tankar Inn´n käytävän päästä löytyy ovi, joka johtaa yläkerrassa olevaan Torni-huoneeseen. Torniin noustaan betonisia kiertäviä portaita pitkin, porrasaskelmia on 48 kpl ja portaikon leveys on 90 cm. Suurimmalta osin portaikossa on apuna portaikon kaide.

  Portaat johtavat Torni-tilaan (ei erillistä huoneovea). Tilassa on levitettävä vuodesohva petauspatjan kera. Vuodesohva on 141 cm leveä ja 194 cm pitkä, patjojen paksuus 7 cm. Wc-tilaa Torni-huoneessa ei ole, vaan käytössä ovat Tankar Inn´n wc:t alakerrassa.

   

 • Majakkamestarin taloon johtaa kaksi eri sisäänkäyntiä, joista toinen majakkamäelle johtavan polun varrelta, toinen rakennuksen vastakkaisesta päädystä. Kummassakin sisäänkäynnissä on betonirakenteiset portaat joissa 7 porrasaskelmaa. Rakennuksen majoitushuoneisiin on oviaukot 86 cm leveydeltään ja oviaukoissa on 6 cm kynnykset. Majakkamestarin talon ruokailutilassa on kierrätysastiat metallille ja lasille.

 • Saaren lintutorni sijaitsee saaren takaosassa kallioperäisen alueen läheisyydessä. Lintutorni on pienehkö puurakenteinen 2 hengen tarkkailutorni, johon johtaa 11 porrasta 64 asteen jyrkkyydellä. Portaiden vasemmalla puolella on kaide josta saa tukea nousuun ja laskuun.

 • Sisäänpääsy majakkaan järjestyy vain majakkapäivinä. Majakkaan sisäänkäyntiovelle johtaa tukevat n 120cm leveät portaat, porrasaskelmia on yhdeksän ja portaiden molemmin puolin on tukikaide. Itse majakan sisällä majakan keskiosassa on kierreportaat ylös, yhteensä 100 porrasta.  Kulkemista helpottaa tukikaide portaiden ulkoreunalla. Portaikko ei sovellu liikuntaesteisille sekä niissä lasten liikkuminen on vanhempien vastuulla. Majakan yläikkunoista avautuvat mukavat maisemat saaren yli merelle. Turvallisuussyistä majakan korkeimmalle tasolle jonne on 122 porrasta, ei valitettavasti ole pääsyä.

  Tankarin majakkaan kavutaan portaita pitkin. Majakkaan ylös saakka johtaa 122 askelmaa, mutta turvallisuussyistä majakkaan ei pääse ylös saakka. Silti noustavaa jää 100 porrasta.