Hyppää sisältöön
Tunnelmallinen Vohvelikahvila Kokkolan keskustan museokorttelissa tarjoaa kesäisen taukopaikan kaupungissa kiertäjille. Perhe nauttii suolaisia ja makeita vohveleita värikkäässä pihapiirissä.

Museokortteli

Viihtyisä museokortteli on osa K.H. Renlundin museota. Pihapiirissä on rakennuksia neljältä vuosisadalta. Pedagogio (koulutalo) on Suomen vanhin säilynyt ei-kirkollinen puinen rakennus kaupunkiympäristössä. Se valmistui vuonna 1696 ja edusti aikansa uudenaikaisinta arkkitehtuuria. Koulusalin lisäksi rakennuksessa oli synodaalisali, jossa Pohjanmaan papisto kokoontui. Koulussa pojat opiskelivat pääasiassa latinan kielioppia, kirjoittamista ja laskemista. 1700-luvun puolivälissä tuli oppiaineeksi myös kasvien tunteminen.

Pedagogiota vastapäätä on Lassanderin talo (1748). Kokkola oli Suomen ensimmäisiä kaupunkeja, jossa porvaristo sai luvan rakentaa kaksikerroksisia taloja. Lassanderin talo on sisustettu 1700-luvun kauppiasperheen kodiksi ja siellä voi tutustua kaupankäynnin ja merenkulun historiaan.

Pihapiirin kolmas, vuonna 1818 valmistunut rakennus valmistui pedagogion opettajan asunnoksi, mutta tiloissa on toiminut myös kansakoulu ja kaupungin kirjasto. Nykyään rakennuksessa toimii Näyttelyhalli.

Museokorttelin uudisrakennuksessa on Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo.

Pihapiirin vanhassa leipomossa toimii kesäisin Vohvelikahvila.

Vapaa pääsy! Katso museokorttelin aukioloajat.

Kirkko