Hyppää sisältöön
Kokkolan kaupunginteatterin rakennus Vartiolinna on upea näky Pompejin punaisine seinineen ja valkoisine pilareineen. Vartiolinnan vieressä seisoo myös vanha vesitorni. Kesäinen päivä valaisee Vartiolinnaa ja Suomen lippu liehuu salossa.

Katariinantori

Katariinantoria hallitsee vuonna 1927 valmistunut Keski-Pohjanmaan Suojeluskuntajärjestön keskustalo, Vartiolinna. Ole Gripenbergin suunnittelema ”Pompejin punainen” rakennus edustaa 1920-luvun klassistista arkkitehtuuria parhaimmillaan. Vuonna 1947 Kokkolan kaupunki lunasti rakennuksen ja nykyään siinä toimii Kokkolan kaupunginteatteri.

Aukiolla on Hylkeet-veistos (Karl G. Nylund 1970), joka on Outokumpu Oy:n ja Kemira Oy:n lahja kaupungin 350-vuotisjuhlana. Vartiolinnan edessä on Suojeluskuntalainen ja Lotta-patsas (Pekka Jylhä 2020 ja 2008).

Aukion laidalla seisoo Kokkolan vanha vesitorni. Tarve yleisen vesijohtoverkoston rakentamiseen Kokkolassa syntyi 1900-luvun alkupuolella. Vesitornin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1914, mutta urakka valmistui vasta vuonna 1921. Tornin ylimmässä kerroksessa oli palovartijan vartiohuone ja talvisodan aikana vesitornia käytettiin ilmavalvontaan.

Ortodoksinen rukoushuone