Fortsätt till innehållet

Skärgården och kustnära besöksmål

Skärgården och den långa kustlinjen i Karleby erbjuder flera pärlor oavsett om du reser längs kusten eller är på äventyr med båt eller kanot.

 • Havsparken

  Havsparken erbjuder en idealisk miljö för picknick för personer i alla åldrar. Havsutsikt, stora gräsplaner och grillplats lockar till sig besökare med filtar och matkorgar.

  Havsparken
 • Vattaja och Ohtakari

  Vattajanniemis sandstränder ligger ca 40 km från Karleby centrum. Vattajas dyner är landskapsmässigt betydelsefulla enligt hela Europas måttstock. Området är den största sandstranden i Europas barrskogszon och också en av Nordens längsta sandstränder, över 15 kilometer.

  Vattaja och Ohtakari
 • Trullön

  På somrarna lockar Trullöns sandstränder Rödberget och Vitsand barnfamiljer att njuta av soliga dagar med bad och picknick. Namnet Rödberget hänvisar till det härligt rödskiftande berglandskapet, vars klippor glöder röda under varma sommardagar. På båda stränderna finns toalett, omklädningsrum och eldplats.

 • Sandskata

  I Sandskata finns mycket att se, till och med för en hel dag! I området finns en naturstig och två fågeltorn för fågelskådning. I skogens skugga kan man spela frisbeegolf på en fullskalig bana med 18-korgar eller beachvolley i närheten av sandstranden. Det vackra dynlandskapet pryds av stora tallar och mellan dem går spångarna till Sandskata sandstrand. Sandstranden är långgrund och där man kan simma med familjens minsta. På Sandskata sandstrand finns omklädningsrum, toalett och grilltak.

 • Fiskarbyn i Öja

  Till Fiskebyn i Öja kan du åka exempelvis med båt. Förutom gästhamnen finns ett trevligt kafé som är öppet varje dag sommartid. I området finns badstrand, hopptorn, museum och möjlighet att spela beachvolley. Skärgårdens naturstig startar från fiskebyn. Öja är ett populärt cykelresmål. Man kommer dit via den ca 15 km långa kustrutten. Fiskebyn på kartan.

  Öja Bryggan
 • Palma

  På det höga berget ligger Palma. Djup strand, hopptorn, omklädningsskydd, toalett och allmän bastu. Även vinterbad. Grillplats.

 • Harrbåda och Villa Elba

  Kustområde med markerade naturstigar för året runt bruk. Harrbåda har öppna sanddyner, fågeltorn och gammal ensfyr. I närliggande Sandhagen finns mer än 10 km skidspår samt ett vindskydd med eldstad.

  Villa Elbas fågeltorn och naturled passar även för rörelsehindrade och barnvagnar. I området finns parkeringar samt informationstavlor med kartor.

  Harrbådans ensfyr
 • Taxibåtar

  M/S Jenny – Reguljärtrafik till Tankar och Köpmanholmen samt charterkryssningar
  Tel. 040 8065 075, grupper 044 7809 713
  tourism@visitkokkola.fi

  M/S Leo, max 18 personer
  Tel. 040 1827 075, info@taksivene.fi

  KL Sälgrund II, max 28 personer
  Tel. 0925 163 506, kokkola@messi.meripelastus.fi