Fortsätt till innehållet

Vattajanniemis sandstränder ligger ca 40 km från Karleby centrum. Vattajas dyner är landskapsmässigt betydelsefulla enligt hela Europas måttstock. Området är den största sandstranden i Europas barrskogszon och också en av Nordens längsta sandstränder, över 15 kilometer. Sandstränderna är Finlands största och i sitt fantastiska naturtillstånd erbjuder de besökarna något nytt att se varje gång. Vattaja erbjuder utmärkta förhållanden för solbadare, friluftare, naturfotografer och till och med surfare. I området finns flera promenad- och cykelrutter.

Bredvid Vattaja ligger Ohtakari, en ö och fiskeby. Vägen som för dig dit kantas av sandstränder och havet. Ohtakari är en viktig bas för fiskare och man kan bekanta sig med fiskehistorian i fiskemuseet. På Ohtakari finns en naturstig och ett utsiktstorn som erbjuder en imponerande utsikt över havet och Vattajas dyner. Numera finns det ungefär 50 fritidsbostäder, grilltak, gästhamn och sommarkafé på Ohtakari.

Vattaja och Ohtakari träffar fåglarnas huvudflyttrutt och områdets fågelbestånd är också beaktansvärt. Området erbjuder fågelskådare en unik möjlighet att observera fåglarnas liv särskilt på våren och hösten. Området Vattaja fungerar delvis också som Försvarsmaktens övningsområde och därför har trafiken på området tidvis begränsats. Aktuell information av pågående övningar hittar du här.

Vattajanniemis sandstränder ligger ca 40 km från Karleby centrum. Vattajas dyner är landskapsmässigt betydelsefulla enligt hela Europas måttstock. Hoppa över inbäddad karta: Vattajanniemis sandstränder ligger ca 40 km från Karleby centrum. Vattajas dyner är landskapsmässigt betydelsefulla enligt hela Europas måttstock.