Fortsätt till innehållet
Vanha mustavalkokuva Tankarin majakkasaaresta. Kaksi miestä tarkkailee kivääreiden kanssa merelle ja yksi mies tarkkailee kaukoputkella. Kuva: K.H. Renlundin museo
K.H. Renlundin museo

Karleby är en attraktiv stad med ca 48 000 invånare vid havskusten och med en äkta känsla av gammal havsstad. Staden grundades av kung Gustav II Adolf år 1620. Anders Chydenius lyckades år 1765 få staden stapelrättigheter, alltså rätt att idka handel förbi Stockholm. På den tiden var Karleby känd för sina fartyg och tjäran de fraktade. Handelstraditionen lever vidare och är en av orsakerna till varför det är viktigt att staden förblir internationell, tvåspråkig, tjänstvillig och säregen. Karleby är Mellersta Österbottens landskapscentrum.

Karleby är också en kulturstad som erbjuder mångsidiga kulturupplevelser och har ett omfattande utbud av årliga evenemang. Staden är traditionellt en sjöfarts- och handelsstad samt ett modernt och livskraftigt landskapscentrum.

Karlebys gamla stadsdel Neristan, fyrön Tankar samt havet lockar besökare till sig liksom de många årliga evenemangen. Karleby är också känd som en konferensstad som erbjuder mångsidiga och fungerande konferenstjänster mitt i Finland.

Det är lätt att komma till Karleby!

Vissde du att… ?

1. Jackson Haines (1840-1875)

Amerikanske Jackson Haines, fadern till dagens konståkning till musik, är begravd på Marie begravningsplats i Karleby. Även de rullskridskor han utvecklade hör till museets pärlor. Jackson föddes 1840 i New York. Efter många om och men ”irrade” han sig in i balettens och konståkningens värld och började kombinera balettpiruetter med den stela konståkningen. I Karleby ordnas årligen en tävling i konståkning under namnet Jackson Haines Cup. Jackson Haines dog 1875 i Karleby.

2. Engelsk barkass i krigsbyte

I Engelska parken i närheten av Karleby centrum har man ställt fram en engelsk barkass (landstigningsbåt), som så vitt man vet är den enda numera utställda barkassen i världen som erövrats av den engelska kungliga flottan.

3. Start för Fazers Blå

Handlanden K.H. Renlund i Karleby gick i borgen för en handpenning som sötsaksfabrikant Karl Fazer behövde för att kunna grunda sitt första konditori. Detta blev också början till Fazers Blå som är välbekant för alla finländare.

4. Karleby Hamn och All Weather Terminal

Karleby hamn är Finlands största bulk-hamn, största järnvägs- och transitohamn samt tredje största allmän hamn. Hamnet erbjuder – särskilt genom järnvägstransporten – snabba förbindelser till Ryssland och därifrån till resten av världen, så vi är också en viktig länk i handeln mellan öst och väst. I Karleby finns Nordens första allvädersterminal – All Weather Terminal (AWT). Terminalen är 132 m lång och 35 m hög.

5. Samba el Gambo

I Karleby finns Finlands nordligaste sambaskola Samba el Gambo.

6. Planteringarna i Engelska parken

I Engelska parken i Karleby har man planterat alla trädarter som förekommer i Finlands natur.

7. Segelpaviljongen Mustakari

Gamlakarleby Segelförening r.f. är Finlands fjärde äldsta segelförening. I segelpaviljong Mustakari finns också sommarrestaurang. Föreningens stödjepunkt är fortfarande paviljongen på Mustakari, uppförd år 1908.

8. Karleby och kemi

Karleby är ett betydande kompetenscentrum för kemi. Här finns även ett av Europas största litiumfynd.

9. Veneziadfirande

I Finland har firandet av Veneziaden fått sin början i Karlebynejden. Firandet har traditioner som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden. Utgående från dessa traditioner firar invånarna i Karlebynejden varje år sommaravslutning sista veckoslutet i augusti i sina stugor, villor och hem. De tänder eldar och brasor, skjuter raketer, har fest med vänner och släktingar.

10. Karleby är en av de största mjölkproducenterna i Finland

Karleby är faktiskt en av de största mjölkproducenterna i Finland. Under kvotperioden 2022 producerades sammanlagt nästan 50 miljoner liter mjölk på gårdar i Karleby. Uppgiften baserar sig på statistik av Luke (Naturresursinstitutet)

11. Karleby Nationalstadspark

Karleby nationalstadspark grundades år 2020 och den är den största nationalstadsparken i Finland. Den omfattar nästan 20 000 hektar och är till största delen vattenområde. Karleby nationalstadspark sträcker sig från Karleby järnvägsstationen till skärgården, ända ut till Tankar fyr. Mera information om Karleby Nationalstadspark.