Hyppää sisältöön
Kaunis kesäilta on saanut perheen ihastelemaan auringonlaskua Vattajan hiekkarannalle. Aurinko laskee horisontissa ja värjää taivaan syvän punaisen väreillä. Kuvaaja Hannu Tikkanen.
Hannu Tikkanen

Vattajanniemen hiekkarannat sijaitsevat noin 40 km päässä Kokkolan keskustasta. Vattajan dyynialue on maisemallisesti merkittävä koko Euroopan mittapuulla. Alue on Euroopan havumetsävyöhykkeen suurin dyyniranta, joka on myös yksi Pohjoismaiden pisimmistä hiekkarannoista, yli 15 kilometriä. Hiekkarannat ovat Suomen laajimmat ja upeassa luonnontilassaan tuovat kävijälle joka kerta uutta nähtävää. Vattaja tarjoaa mahtavat puitteet auringonottajille, retkeilijöille, luontokuvaajille ja jopa surfareille. Alueella useita reittejä niin kävelyyn ja pyöräilyyn.

Vattajan vieressä sijaitsee Ohtakari, saari ja kalastajakylä, jonne vie hiekkarantojen reunustama tie, jonka molemmilla puolilla meri kurkottaa lähelle. Ohtakari on tärkeä kalastajien tukikohta, alueen kalastushistoria kantaa kauas ja siihen voi tutustua Ohtakarin kalastusmuseossa. Ohtakarissa on luontopolku ja näköalatorni, joka tarjoaa upeat maisemat merelle ja Vattajan dyyneille. Nykyään Ohtakarissa on noin 50 vapaa-ajan asuntoa, grillikatos, vierasvenesatama ja kesäkahvila.

Vattaja ja Ohtakari osuvat lintujen päämuuttoreitille ja alueen linnusto onkin huomionarvoinen. Alue tarjoaa lintubongareille ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkkailla lintujen elämää etenkin keväisin ja syksyisin. Vattajan alue toimii osittain myös Puolustusvoimien harjoitusalueena, jonka vuoksi alueella liikkumista on ajoittain rajoitettu. Ajankohtaiset tiedot harjoituksista löydät täältä.

Etäisyyksiä

  • 44km Kokkolan kauppatori
Vattajanniemi on upeista hiekkadyyneistä koostuva uimaranta jonka jatkona on Ohtakarin perinteinen kalastajakylä. Ohita upotettu kartta: Vattajanniemi on upeista hiekkadyyneistä koostuva uimaranta jonka jatkona on Ohtakarin perinteinen kalastajakylä.